fbpx

Få tilsendt gratis byggevejledninger til inspirerende møbler

Når du tilmelder dig får du tilsendt de eksisterende vejledninger

  En snak med

  Maria Risom – MT Design

  "My hands are so powerful"

  I møbelsnedker Maria Risom Thygesens værksted hænger alt værktøjet sirligt og alt har sin faste plads. Målebånd. Vinkeljern. Tænger efter størrelse. Skruetrækkere efter størrelse.  Midt på væggen hænger et poleret messingskilt med teksten “Maria Risom Thygesen”. Det er her hun, Maria Risom Thygesen – aka MT Design bygger og fletter sine bænke. Det er her hun bruger sine hænder til at skabe med, så tankerne falder til ro og hænderne bare gør deres ting.

  Vi er taget på besøg hos Maria Risom for at finde ud af hvor hendes skaberglæde kommer fra, og hvordan hun får den til at udfolde sig. Hvad der driver den, og hvordan hun har fundet sin fortrolighed med sine hænders skaberevner. Derfor står jeg nu på en villavej i Brørup. 

  For her har Maria Risom indrettet sit værksted i sine forældres garage. Her var der plads til alle hendes maskiner, prototyper og lager. Hun viser mig først rundt i barndomshjemmet. Her står flere af de møbler, hun selv har bygget og designet mellem danske designklassikere som Nanna Ditzel og Poul Henningsen. Et barskab. En loungestol i kernelæder og eg. Små runde rulleborde. En flettet bænk. I hvert et rum er hendes egne møbler en del af indretningen. “Ja mine forældre får det ret tomt, når jeg engang flytter ind i et stort hus,” siger hun efterfulgt af en varm latter. 

  En skaberkuffert fyldt med egne erfaringer” 

  Men tilbage til værkstedet. For Maria er ikke typen der bare vil snakke om at bruge sine hænder. Hun vil bruge sine hænder nu, vise mig, hvordan man kan bruge en gammel tandbørste til nemt at fjerne overskydende lim, At man kan bruge “kiks” til at lave de stærkeste samlinger. Hvordan man kan fjerne skidt fra sine smukke træmøbler med en meget fin slibesvamp, der stadig beskytter træets årer. 

  At det lige skulle være træet der blev hendes foretrukne materiale, var nok mest noget med duften af træ, men også lysten til at mestre teknikker, der kunne bruges til større projekter. 

  For hun er sådan en, der altid har brugt sine hænder til at skabe med. Det startede med små ting, smykker, tøj, en taske i kernelæder. Og efterhånden kom lysten og modet til også at skabe noget større til hendes hjem. Møbler, som hun kunne have med sig. Som passede til hende. Derfor begyndte hun på snedkeruddannelsen for at fylde endnu flere færdigheder og teknikker i hendes “skaberkuffert”, som hun siger.

  “For jo flere teknikker du mestrer, jo nemmere er det at føre dine ideer ud i livet. Jeg føler mig ikke bundet af et materiale. Jeg blander altid materialer sammen og bruger alle de kreative processer og teknikker jeg har lært mig, til alle de ideer jeg hele tiden får. Og er der noget jeg ikke kan, så prøver jeg mig frem”. 

  Hun har for eksempel lært sig selv at flette ved at se youtube, så hun også kan bruge den teknik til at lave sine flettede farverige bænke. Hendes stærke fingre med lange kunstige negle i skinnende blank lavendel bevæger sig rutineret frem og tilbage og hæfter papirssnoren på de fastgjorde nagelsøm. De kunstige negle fungerer som en effektiv beskyttelse af hendes fingre, så hendes egne negle ikke bliver flossede og helt smadrede, fortæller hun med et kæmpe smil. Et pro tip til enhver håndværker.

  “Min skabertrang er mit frirum”

  At bruge sine hænder til at skabe med, har altid fulgt hende. Og jo mere hun selv har haft materialet i hænderne, jo større er glæden ved håndværket. At der er nogen der har taget sig tid til detaljen. Til pudsearbejdet. Til en særlig smuk samling. Og sådan er skaberkufferten blevet fyldt med flere og flere teknikker, som nye ideer er blevet prøvet af i det lille værksted.

  “Det kan godt være der er orden her. Men når jeg går i gang med at skabe noget nyt, så tillader jeg kaos, så prøver jeg en masse af, og så kan det godt være resultatet bliver fyldt med skønhedsfejl, men du er nødt til at prøve noget af for at se om det virker, og så kan 2. version blive mere gennemarbejdet”.

  Det sker ikke så sjældent, at Maria Risom sidder en hel nat og fletter, fordi det er der i mørket, når resten af byen sover, at hun finder ro med sit flettearbejde. Når mange meter papirsnor glider mellem hendes fingre, kobler hjernen fra, og resultatet er til gengæld til at tage og føle på. En smuk bænk, hvor hun har haft hver en centimeter af dem igennem sine fingre.  

  “Min skabertrang har været mit frirum. Hvis hovedet er fyldt med en masse tanker og dagligdagen virker uoverskuelig, så har jeg brug for at lave noget med mine hænder. Det er terapi for mig.” 

  Maria Risom

   

  X